Види анкоража в ортодонтії: традиційний та сучасний підхід

інтраоральний анкораж

У сучасному світі практично кожна 10-та людина страждає від неправильного прикусу у ротовій порожнині. Ця проблема призводить до певного викривлення щелепи, до візуально непривабливої посмішки. Для розв’язання цього питання використовують анкораж в ортодонтії.

Які існують його різновиди та у чому суть зазначеної послуги, розглянемо далі. 

Які існують типи анкоража 

Класичний стиль 

Їх існує 3 різновиди.

Інтраоральний зубний

Найбільш поширений вид. У цьому випадку зуби клієнта використовуються для підтримки інших зубів. Така процедура дозволяє рівномірно змістити зубний ряд та контролювати переміщення конкретних позицій у ротовій щелепі. Створюються ніби “опори” для зубів, які вимагають зміщення. 

Недоліком цього різновиду анкоража є потенційне зміщення “опор”. У такому випадку, процес лікування буде суттєво ускладнено. Багато чого залежить від фізіологічних особливостей зубів пацієнт. 

інтраоральний анкораж

Інтраоральний апаратний

У цьому випадку для переміщення конкретних зубів використовують спеціальні пристрої, якими можуть бути:

Всі ці пристосування допомагають зафіксувати зуб в одному положенні на одному місці. Ці методи є більш надійними від попередніх, але при певних клінічних випадках теж не можуть гарантувати 100% результату. 

Зовнішній анкораж

Його ще називають екстраоральним. Полягає процедура у використанні апаратів для переміщення зубів, які встановлюються зовні ротової порожнини. Серед таких пристроїв можна виділити: головні ремені, підборідкові тяги. 

Вони використовуються для суттєвої корекції прикусу людини та для подальшого запобігання зміщення зубів. Єдиним недоліком такого анкоража є певний дискомфорт, який відчуває пацієнт під час тривалого носіння зовнішнього екстраорального апарату. 

анкораж

Сучасні методи

Такими є:

  • мікроімпланти;
  • міні гвинти;
  • плазмові чи лазерні технології.

Мікроімпланти є найпопулярнішим різновидом анкоража сучасності. Вони чимось нагадують невеличкі гвинти, які вкручуються прямо в кістку щелепи, тимчасово. Це надійна опора для переміщення ряду зубів. 

Міні гвинти також мають попит. Вони багато в чому схожі на мікроімпланти. Також вкручуються до кістки, але, зазвичай, їх застосовують під час проведення складних ортодонтичних маніпуляцій. 

Плазмові чи лазерні технології в ортодонтії застосовують для моделювання анкоражних точок. Це досить експериментальна техніка, яка поки що не знайшла широкого сприйняття. Вважається, що у найближчому майбутньому ця технологія дасть змогу значно покращити контроль над переміщенням зубів.