До українських полярників в Антарктиді завітали несподівані гості

Джерело: pb-news.info

У розпал антарктичної зими до українських полярників на станцію “Академік Вернадський” завітала група пінгвінів.

“Після раптового підвищення температури до станції прийшла чимала група пінгвінів – десь 20-25 птахів. Візит був неочікуваним, адже на зиму полишають наш острів Галіндез. У цей час тут можна іноді побачити поодиноких чорно-білих гостей”, – розповіли в Національному антарктичному науковому центрі.

Велике повернення пінгвінів до “Вернадського” зазвичай відбувається навесні (це коли в Україні осінь). Вони прибувають сюди на шлюбний сезон: будувати гнізда, відкладати яйця, висиджувати малечу

“Йдеться про субантарктичних пінгвінів, яких ще називають віслюковими або дженту. За останні 17 років вони сильно облюбували Галіндез, й у сезоні 2023/2024 років їхня кількість тут сягнула рекордних 7 тисяч! Однак до кінця травня їх уже не було на острові. І от в розпал зими до станції прибула ціла група дженту”, – розповідають полярники.

пінгвіни

Біологи відзначають, що зграйки пінгвінів постійно перебувають в акваторії острова Галіндез і зустрічаються під час морських виходів. У дні їхнього візиту до “Вернадського” саме погіршилася погода, тож можливо вони перечікували негоду. Адже за кілька днів їх знову не стало біля станції.

Загалом же зміна клімату й потепління в цьому районі призводить до того, що останніми роками тут не утворюється суцільний льодовий покрив. А отже пінгвінам не обов’язково на зиму мігрувати північніше у пошуках відкритої води та можливості полювати.

Приміром, ще взимку 2021 року наші вчені зафіксували надзвичайно великі скупчення цих птахів у радіусі 20 км від станції. Тоді сотні пінгвінів відпочивали на навколишніх островах та живилися в океані.