Що робити коли в хату залетів кажан – порали зоологів

Джерело: pb-news.info

В Україні почався сезон міграції кажанів, тож не дивуйтесь випадковим “гостям” у своїй оселі.

“Пам’ятаємо, що усі види українських кажанів є червонокнижними, рідкісними. Тож їхнє збереження та захист – це збереження та захист української природи”, – кажуть фахівці Київського зоопарку та дають поради на випадок візиту кажана до вашого дому.

Якщо кажани залетіли до вас у помешкання, будь-ласка не панікуйте та не лякайтесь, вони вам не нашкодять.

Ні в якому разі не намагайтесь збити тварину в польоті. Спробуйте вимкнути світло, повністю відчинити вікно та ганчіркою направити політ кажанів в його сторону.

Якщо не вдається, дочекайтесь поки тварини заспокоються та зупинять політ. Вдягніть цупкі будівельні рукавиці або візьміть ганчірку із цупкої тканини та обережно зберіть кажанів до картонної коробки.

Не використовуйте як субстрат флісові ганчірки чи інші матеріали, в яких кажан може заплутатись кігтями.

Випустіть тварин з коробки на вулиці з настанням темряви.

“Якщо ж ви боїтеся зашкодити тваринам, то зверніться до спеціалістів з порятунку диких тварин: Ukrainian Bat Rehabilitation Center (Український центр реабілітації рукокрилих), Kyiv Animal Rescue Group (Команда порятунку тварин Києва) тощо”, – радять у Київзоою.

А найкращим застережним засобом є встановлення протимоскітних сіток на вікна, та зачинені вікна і двері  у приміщеннях що не використовуються.