Як утилізувати одноразовий пластиковий посуд — поради фахівців

Джерело: pb-news.info

Плануючи відпочинок на природі, особливо зараз, улітку, в нашому списку завжди є одноразовий посуд – від виделок і тарілок до контейнерів для зберігання їжі.

Фахівці Львівського комунального підприємства “Адміністратор послуги з управління побутовими відходами” пояснюють, в які контейнери слід викидати такий тип відходів.

“Одноразовий посуд зазвичай після використання на природі збирають в один пакет, а тоді викидають у контейнер для змішаних відходів. І так робити правильно! Тому що одноразовий посуд здебільшого, виготовлений із тонкого пластику та паперу низької якості, що ускладнює його сортування та переробку. А забруднений залишками їжі, жиром та іншими речовинами, він непридатний для переробки”, – пояснюють в ЛКП ” Адміністратор послуги з управління побутовими відходами”.

Однак, найкращий спосіб правильного поводження з одноразовим пластиковим/паперовим посудом – це уникати його використання. Тобто використовувати багаторазовий посуд або одноразовий, що виготовлений із біорозкладних матеріалів.

“Це чудова альтернатива для мінімізації негативного впливу на довкілля. Посуд із бамбуку чи кукурудзяного крохмалю з часом розкладається на природні компоненти, і його потрібно викидати в контейнер для органіки, даючи друге життя цим матеріалам”, – кажуть фахівці.

До слова, маркування, яке є на кожному пластиковому виробі (трикутник з трьома стрілками, всередині якого є цифра та/або буква), вказує вид пластику, з якого його зроблено.

Зокрема:

  • PET (поліетилентерефталат): 1.
  • HDPE (поліетилен високої щільності): 2.
  • PVC (полівінілхлорид): 3.
  • LDPE (поліетилен низької щільності): 4.
  • PP (поліпропілен): 5.
  • PS (полістирол): 6.
  • Other (інші): 7.

Так, вироби із маркуванням PET (1) і HDPE (2) широко переробляють у нашій державі, тож їх слід викидати у контейнери для пластику. А от те, що марковане PVC (3) і PS (6), майже не переробляється в Україні.