Громадянський сектор Київщини впроваджує найбільше в Україні субгрантових проєктів за підтримки ЄС

Джерело: ukrinform.ua
Організації громадянського суспільства (ОГС) Київської області за підтримки Євросоюзу впроваджують 339 субгрантових проєктів – найбільше серед інших регіонів.

Про це Укрінформу повідомили у Представництві ЄС в Україні.

«Організації громадянського суспільства Київської області за підтримки ЄС впроваджують 339 субгрантових проєктів – найбільше серед інших регіонів. Загалом в Україні сьогодні працюють 56 грантових й 1877 субгрантових проєктів, а обсяг допомоги ЄС громадянському сектору перевищив 104 млн євро», – зазначили Представництві ЄС.

Там також повідомили, що в межах Всеукраїнської комунікаційної кампанії про підтримку ЄС громадянського суспільства та незалежних медіа України «Разом діємо. Разом ми – Європа» 5 липня відбувся престур до Київської області. Його організували Представництво Євросоюзу в Україні за підтримки ГО «Сміливий Ірпінь» та низки організацій громадянського суспільства Київщини.

У селі Катюжанка Вишгородського району учасники престуру відвідали Молодіжний хаб «Твій шлях», що став центром освітніх заходів та психологічної підтримки для місцевого молодого покоління. Хаб створений у співпраці з Катюжанським професійним коледжем, і творча молодь Димерської громади генерує тут ідеї щодо власних стартапів. 

Програму перебування в Ірпені відкрила зустріч у Просторі громадської організації  «Сміливий Ірпінь». Ця організація об'єднує активних громадян та волонтерів Ірпінської громади, сприяє формуванню пулу компетентних і відповідальних лідерів, яких потребують місцеві громади на шляху реформ, відновлення та євроінтеграції. З вітальним словом до присутніх звернулися менеджерка сектору «Громадянське суспільство» Представництва ЄС в Україні Юлія Якобі та голова ГО «Сміливий Ірпінь» Михайлина Скорик.

Учасники престуру також відвідали амбулаторію сімейної медицини та ліцей №3 – на цих об'єктах ГО «Сміливий Ірпінь» у межах підтриманого ЄС проєкту здійснює моніторинг доступності відбудованих об'єктів соціальної інфраструктури. «Ефективність кваліфікованого громадського моніторингу засвідчена досвідом «Сміливого Ірпеня» та може бути поширена на практику інших громад», – зазначили у Представництві ЄС.

Під час відвідання ОСББ «Доброрад» гості оглянули житловий будинок, серйозно пошкоджений у перші місяці повномасштабного російського вторгнення. ОСББ отримало підтримку на відновлення від кількох донорів, зокрема від ЄС – через Міжнародний фонд «Відродження», та від Фонду енергоефективності. Голова ОСББ Юрій Москаленко та місцеві мешканці розповіли про підходи до планування витрат та організацію робіт з відновлення житла. 

Заключною подією престуру стала дискусія «Роль і потенціал організацій громадянського суспільства та медіа у реформуванні та євроінтеграції України: досягнення і виклики в контексті підтримки ЄС». В її центрі були питання значення підтримки Європейського Союзу для розвитку та зміцнення громадянського суспільства і незалежних медіа України, економічний та соціальний вимір допомоги Євросоюзу ОГС, забезпечення сталості проєктів, підтриманих ЄС, і розповсюдження його в практиці інших громад, посилення потенціалу громадян й медіа в процесах реформування та євроінтеграції України.

Присутнім було представлено результати дослідження «Український громадський сектор в умовах війни», проведене фондом «Східна Європа». «Воно переконливо демонструє вражаючу здатність українських ОГС та громад за підтримки партнерів, в першу чергу ЄС, як найбільшого донора України, адаптуватись до складних викликів, з якими вони не стикалися раніше, і масштабувати свою діяльність», – зазначається у пресрелізі.

«Дуже втішно бачити тут, в Ірпені, настільки активне реагування з боку громадських організацій та мешканців громади на виклики, спричинені повномасштабним російським вторгненням. Нещодавно зруйновані та пошкоджені будівлі були перебудовані та вдосконалені і тепер є більш доступними та навіть енергоефективними. Такі позитивні зміни відбуваються завдяки організаціям громадянського суспільства. Ми раді підтримувати такі ініціативи і залишаємося відданими справі подальшої підтримки громадянського суспільства в Україні», – підкреслила Якобі.

Зі свого боку Скорик додала: «У процесі моніторингу відбудови ми побачили багато типових помилок, які можна виправити, якщо поставити у центр не просто будівельні норми, а людей, які будуть цим користуватися. Завдяки таким проєктам, які підтримує ЄС, ми можемо напрацьовувати рекомендації для муніципалітетів і бізнесу, як зробити відбудову в громадах дійсно людиноцентричною. І в цьому є великий потенціал для громадських організацій».

Престур до Київської області відбувся в межах комунікаційної кампанії «Разом діємо. Разом ми – Європа», що впроваджується Представництвом ЄС в Україні. Її мета – інформувати українців про підтримку, яку Євросоюз надає Україні, зокрема організаціям громадянського суспільства та незалежним медіа від перших днів повномасштабної війни. Завдяки цій допомозі ОГС та медіа отримали можливість захищати права людини, дбати про інтереси соціально вразливих груп, посилювати громадський контроль та підзвітність органів державної влади й сприяти впровадженню реформ.

Всеукраїнська комунікаційна кампанія про підтримку Євросоюзом громадянського суспільства та незалежних медіа «Разом діємо. Разом ми – Європа» триває від травня по липень 2024 року по всій території України (за винятком окупованих територій та зон бойових дій) і включає інформаційно-просвітницькі заходи, інтерактивні сесії, дискусії та семінари за участю ОГС, громадськості та медіа. В межах кампанії відбуваються престури та пресзустрічі для ЗМІ.