Укренерго закликає до термінової розбудови розподіленої генерації

Джерело: pb-news.info

Володимир Кудрицький, голова правління НЕК “Укренерго”, на форумі “Війна і енергетика. Як це впливає на бізнес” наголосив на нагальній потребі України розпочати будівництво об’єктів розподіленої генерації.

Ця стратегія спрямована на підвищення стійкості української енергосистеми до російських атак шляхом розосередження невеликих електростанцій по всій країні.

Розподілена генерація як відповідь на виклики війни

За словами Кудрицького, Україна повинна бути готовою до можливого продовження атак на енергетичну інфраструктуру. Створення мережі малих генеруючих потужностей ускладнить для агресора можливість завдати критичної шкоди енергосистемі країни. Замість концентрації на кількох великих електростанціях, ворог зіткнеться з “величезною кількістю малих” об’єктів, що значно підвищить стійкість системи.

Масштаби втрат та шляхи відновлення

Керівник “Укренерго” нагадав про значні втрати, яких зазнала енергетична система України внаслідок російських атак.

Близько 9 гігават генеруючих потужностей було втрачено, що еквівалентно тримісячному енергоспоживанню Нідерландів або сукупному споживанню Словаччини та країн Балтії.

Ці цифри підкреслюють масштаб проблеми та необхідність негайних дій для відновлення та захисту енергетичної інфраструктури України.