У Польщі продовжать допомагати українським біженцям

Джерело: pb-news.info

Президент Польщі підписав поправку до закону про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї країни. Згідно з цими змінами, легальність перебування українських біженців продовжено до 30 вересня 2025 року.

Продовження тимчасового захисту

Внесені зміни продовжують тимчасовий захист для громадян України до 30 вересня 2025 року. Це означає, що українські біженці матимуть доступ до медичних і освітніх послуг, соціальних виплат та можливість проживання у центрах колективного розміщення. Особливу увагу слід звернути на нові правила отримання допомоги 800 Плюс та Dobry Start, які тепер доступні лише дітям, що відвідують польські заклади освіти.

Нові правила реєстрації та підтвердження особи

Відтепер для отримання PESEL UKR українські громадяни мають пред’явити дійсний проїзний документ. Змінився також термін подачі заявки на отримання PESEL: з 1 липня це потрібно робити відразу після прибуття до Польщі.

Зміни у фінансуванні та соціальних виплатах

З 1 липня фінансування проживання та харчування для біженців, що перебувають у скрутному становищі, буде здійснюватися на основі договору з місцевими органами влади. Крім того, скасовано виплати 40 Плюс, одноразову допомогу в розмірі 300 злотих та фінансування фотографій. Закон також передбачає нові підстави для анулювання тимчасових дозволів на проживання.

Також читайте: В Польщі знову блокують кордон з Україною.