Українці взимку можуть мати лише від 2 до 4 годин електроенергії на добу

Джерело: pb-news.info

Росія вивела з ладу або захопила більше половини електропотужностей України, що спричинило найсерйозніші відключення електроенергії з початку повномасштабного вторгнення у 2022 році. Подальші атаки РФ на енергосистему можуть призвести до того, що наступної зими українці житимуть у холоді та темряві.

Наслідки російських атак

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на урядовому засіданні заявив, що наслідки російських атак на енергетичний сектор України є довгостроковими. Це означає, що енергозбереження стане невід’ємною частиною повсякденного життя українців на найближчі роки. За словами посла ЄС у Києві Катаріни Матернової, з березня Росія знищила 9,2 ГВт електроенергії в Україні. Вона також додала, що веде переговори з офіційними особами, щоб визначити термінові потреби в енергетичному обладнанні для пом’якшення наслідків постійних російських ракетних атак.

Втрата виробничої потужності

До початку повномасштабного вторгнення українська енергосистема виробляла близько 55 ГВт електроенергії. На сьогодні виробнича потужність впала до менш ніж 20 ГВт. Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Литвиненко описав плани зі створення децентралізованої енергетичної системи, яка базуватиметься на більшій кількості міні-електростанцій, менш вразливих до атак Росії.

Плани на майбутнє

Для подолання енергетичної кризи Україна збільшить імпорт електроенергії з ЄС з 1,7 ГВт до 2,4 ГВт та введе в експлуатацію більше газових електростанцій. Однак, за словами керівника Центру енергетичних та кліматичних досліджень Київської школи економіки Бориса Додонова, українській владі доведеться підвищити тарифи. Уже в січні населення може мати лише від двох до чотирьох годин електроенергії на добу.

Пригадайте як росія атакувала 4 теплоелектростанції, серйозно пошкоджене обладнання.