Розсіяний склероз — діагностика, загострення та інші нюанси життя з цим діагнозом

Платформа “Бережи себе” спільно з неврологинею Анастасією Гончар розповіла більше про цю хворобу: що впливає на її розвиток, які симптоми, терапія та чи можна з РС вагітніти та робити щеплення, – пояснюють на сайті Суспільного.

Що таке розсіяний склероз

Розсіяний склероз (РС) — одне з найпоширеніших захворювань центральної нервової системи (головного та спинного мозку). За даними міжнародної організації World MS Day, цю хворобу мають приблизно 2,9 мільйона людей у світі.

РС спричинений пошкодженням мієліну — це жирова речовина, захисна оболонка нервів. Як пояснює Анастасія Гончар, захворювання має аутоімунне походження. Клітини імунної системи людини “помиляються” та атакують власні клітини мієліну. За цього захворювання втрата мієліну впливає на те, як нерви проводять електричні імпульси до мозку і назад. При розсіяному склерозі сигнал спотворюється та виникають порушення.

Назва “розсіяний” закріпилася тому, що неврологи так називають поширення вогнищ, де пошкоджена мієлінова оболонка нервів у центральній нервовій системі. Вогнища можуть виникати в різних відділах головного чи спинного мозку. Симптоматика залежить від того, яка саме ділянка уражена.

У кого й чому розвивається розсіяний склероз

Захворіти на розсіяний склероз можна в будь-якому віці, проте більшість пацієнтів — люди віком 20–50 років. Розсіяний склероз є найчастішою причиною інвалідності в молоді. РС удвічі-втричі частіше трапляється в жінок, ніж у чоловіків.

За даними Національної служби охорони здоров’я Англії, РС розвивається через сукупність факторів:

  • генетична схильність;
  • чинники навколишнього середовища (РС більш поширений у країнах, які розташовані далі від екватора та в людей із низьким рівнем вітаміну D);
  • віруси (зокрема, Епштейн-Барра);
  • звички (у курців вдвічі частіше виявляють РС);
  • підліткове ожиріння.

Як прогресує розсіяний склероз

Під час хвороби чергуються загострення та ремісії. Залежно від активності РС, виділяють доброякісні та більш агресивні форми захворювання.

У 85–90% випадків розсіяний склероз має таку послідовність: виникають певні симптоми, далі вони посилюються (загострення, напад, атака, рецидив), тривають кілька днів — кілька тижнів і потім повільно зникають, настає ремісія.

Між нападами людина може почуватися цілком нормально. Приблизно 15% пацієнтів, у яких уперше діагностували РС, ніколи не матимуть загострень вдруге.

Якщо форма розсіяного склерозу важка, то навіть без загострень стан пацієнта з РС поступово погіршується. Стан людини гіршає від початку хвороби й безперервно. Під час важкої форми розвивається більший ступінь інвалідності протягом першого року хвороби (це оцінює медик за відповідними шкалами).

До чинників, що можуть погіршити загострення РС, належать:

  • інфекційні захворювання;
  • стресові події;
  • порушення сну.

Симптоми розсіяного склерозу

Як уже зазначалося, симптоми хвороби залежать від того, яка ділянка головного чи спинного мозку пошкоджена. Наприклад, якщо це зоровий нерв, виникне оптичний неврит, порушиться зір. Якщо уражена ділянка мозку відповідає за координацію рухів (наприклад, мозочок), то в людини з’являються зміни мовлення (дизартрія), її водить під час ходіння, тремтять руки, рухи стають неточними. Ураження рухових нервових волокон викликає м’язову слабкість — параліч, а пошкодження чутливих нервів — оніміння, відчуття поколювання та “мурашок” у тілі (парестезія).

Як зауважує неврологиня Анастасія Гончар, в РС багато неспецифічних симптомів. Серед загальних фахівці виділяють такі:

  • оніміння, відчуття поколювання, біль у різних частинах тіла;
  • м’язова слабкість або спазми, через що людина може не контролювати рухи, втрачати рівновагу, падати;
  • порушення зору, біль в очах і невластиві очам рухи;
  • відчуття запаморочення й утруднення ходіння;
  • проблеми з контролем кишківника та/або сечового міхура;
  • сексуальна дисфункція: зниження інтересу до сексу або відсутність задоволення від нього;
  • надмірна чутливість до тепла — під час спеки симптоми можуть посилюватися;
  • погіршення мовлення, нечіткість мислення, проблеми з концентрацією уваги;
  • відчуття сильної втоми та порушення сну.

Як діагностувати РС

До того як встановити точний діагноз, пацієнти можуть не раз звертатися до лікарів різного фаху, серед яких неврологи.

Невролог перевіряє рефлекси, чутливість, сили м’язів, тонус й координацію рухів. Також для діагностики можуть застосовувати МРТ головного та спинного мозку, аналіз спинномозкової рідини, аналізи крові.

Часто розсіяний склероз медики не можуть виявити з першого разу, бо симптоми неспецифічні та можуть траплятися за багатьох інших захворювань.

Терапія для людей із розсіяним склерозом

На сьогодні не існує ліків, здатних вилікувати це захворювання, до того ж протягом життя воно прогресує. Але є методи, які можуть полегшити перебіг.

Під час загострень застосовують короткочасну терапію високими дозами гормональних препаратів, лікують симптоматично.

Є препарати, які здатні впливати на РС та можуть сповільнити його розвиток — зменшити частоту загострень та відтермінувати інвалідність. Частину таких препаратів в Україні можна отримати безоплатно за державною програмою.

Анастасія Гончар радить знайти локальний центр розсіяного склерозу та стати на облік у лікаря. Так ви матимете змогу отримати безоплатні ліки. У світі постійно досліджують нові препарати для лікування РС — можете детальніше розпитувати про це на кафедрах неврології та у вузьких спеціалістів.

Чи можуть жінки з РС мати дітей і які ризики

Як зазначалося, на розсіяний склероз частіше хворіють молоді жінки. Більшість із них мають нормальну фертильність.

“Метааналіз 2011 року показав, що вагітність має захисний ефект проти рецидивів РС, проте до 30% жінок мають загострення в ранньому післяпологовому періоді”, — пояснює неврологиня Гончар.

Вагітність у жінок з РС не погіршить перебіг хвороби, але краще планувати зачаття на період ремісії. Розсіяний склероз у жінки не шкодить дитині, не підвищує ризик ускладнень під час вагітності. Проте зростає імовірність, що в дитини теж буде ця неврологічна хвороба.

Щеплення пацієнтів із розсіяним склерозом

Оскільки інфекційні захворювання можуть погіршити перебіг РС, важлива вакцинація. Людям із розсіяним склерозом безпечніші інактивовані вакцини.

Нині людям з РС рекомендують щепитися за місцевими протоколами та графіками. Зокрема, варто щороку робити щеплення від коронавірусу та сезонного грипу.

Перед початком терапії слід перевірити статус на гепатит A, В, С й вітряну віспу, а також зробити доступні щеплення.

Джерело