Рідкісні птахи через активну війну Росії проти України змінили шлях міграції

Через воєнні дії Росії в Україні хижі птахи великі підорлики були змушені змінити свій звичний шлях міграції з півдня на північ через українські території. Окрім того, що їхній шлях став довшим, птахи при його доланні роблять ще й менше важливих зупинок на відновлення сил. Це може ще більше нашкодити ключовій популяції європейських великих підорликів, які й до 2022 року мали природоохоронний статус вразливого виду. Дослідження опубліковане у журналі Current Biology, пише Наука.UA.

Як відстежили птахів під час війни?

Міжнародна група науковців спостерігала за допомогою трекерів пересування ще з 2017 року за великими підорликами (Clanga clanga) з поліської популяції. Це близько 150 пар птахів, що прилітають на гніздування з півдня на територію, яка лежить на півночі України та півдні Білорусі. При 1-2-тижневій міграції через Україну 90 відсотків мічених підорликів зупинялися на перепочинок на трьох локаціях — біля Вінниці, Житомира та Рівного.

Аналіз польотів

Однак аналіз польоту птахів після вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року вказав на зміни звичної міграції підорликів. Зокрема вже лише третина мічених птахів зупинялася на перепочинок, вони долали на 25-50 відсотків, або на 85 кілометрів, довшу міграцію та на 20-30 відсотків мігрували повільніше. Через це птахи прилітали на місця гніздування пізніше, ніж до 2022 року, і мали витрачати на міграцію більше ресурсів, ніж раніше. А це, зі свого боку, може погіршувати розмноження великих підорликів, які й за звичайних умов відкладають усього одне яйце на рік та успішно виводять потомство лише у 60 відсотках випадків.

Вчені напевно не знають, які фактори змусили підорликів змінити поведінку, але зазначають, що це можуть бути як часті звуки вибухів, так і спалахи та посилена активність людей у регіоні.

Джерело